Furt intelectual la Gardianul

Pur si simplu. Am primit pe grupul foto de pe yahoo urmatorul link, catre un articol de pe Gardianul. Cu intrebarea simpla: “cui apartine poza asta?”. Era vorba, evident, de poza care ilustreaza articolul. Pozã pe care o vedeti mai jos, publicata de mine pe Picasa acum cateva luni:

Pasajul Universitatii, in demolari Screenshot de pe site-ul Gardianul
Pasajul Universitatii,
in demolari –
poza mea de pe Picasa
Screenshot de pe
site-ul Gardianul

Asa ca vin si va intreb: eu ce reactie ar trebui sa am fata de acesti oameni?

Comments (28)

  1. Da-i bre in judecata! :)) si sa dai si mie juma de profit ca ti-am dat ideea :)))))))

  2. seremi

    Picasa este un album public . Trebuia sa-ti pui watermark pe ele sau sa le publici cu drept de autor.

    In loc sa te agiti mai bine te simti bine , este un feedback bun !

  3. seremi: gandesti gresit. nu watermarkul ar trebui sa-mi asigure dreptul de autor, ci legea dreptului de autor. tu nu trebuie sa-ti pui pe o haina eticheta mare “haina aceasta este a lui seremi”, ca sa te asiguri ca nu ti-o fura cineva. legea este cea care-ti protejeaza proprietatea, nu? da, ok, ma bucur ca oamenilor le-a placut poza mea, dar n-are cum sa ma bucure c-au folosit-o in modul asta, hotzeshte.

  4. seremi: in alta ordine de idei: sa inteleg ca eu pot folosi in scopuri comerciale orice poza publicata pe net, DOAR pentru ca nu are o nota de copyright atasata? hai ca tu o sa revolutionezi drepturile de autor, zau LOL

  5. seremi

    Mai frate, album public ce inseamna? + ca dreptul de autor se cumpara.

    Din moment ce le-ai pus pe internet oriunde, se considera ca le-ai publicat lucid fiind 🙂

    Si eu daca vad o poza si nu vad scris , toate dreturile rezervate sau ceva de genul asta o iau si o folosesc la ce-mi trebuie. Poate in scopuri comerciale.

  6. seremi

    Daca pe un site , nota este trecuta pe site Copyright © 2000-2008 x.com. All rights reserved. Do not reproduce without permission.

    Acel Copy este cumparat cu scopul sa protejeze pozele si in cazul asemanator cu al tau sa ai cum sa ii dai in judecata.

    Nu revolutionez nimic 🙂

  7. seremi: mda, vad ca tu nu intelegi o chestie. faptul ca-mi las jacheta pe scaun nu inseamna ca renunt la ea, tot a mea este. asta nu-ti da tie dreptul sa vii si sa spui “am gasit-o, e a mea”, cel putin nu dupa ce vin cu dovezi ca era a mea. ma rog…

  8. seremi

    Dar nici nu ai o baza pe care ma poti da in judecata . Oricum exemplul este mult prea diferit .

    Oricum nu ai ce sa le faci , si cred ca fiind un ziar stiu cu ce legi se joaca si ce drepturi au.

    🙂

  9. seremi, matale nu-ți pasă, văd, de legi (și drepturi).
    Fă tu chestia asta cu luatu’ pozei (chiar dacă n-are copyright) și mă chemi și pe mine la proces. Să fac poze, să le pun pe net. În albume publice.

    @Eros: Cred că primul lucru pe care îl poți face e să le scrii ăstora de la ziar. Preferabil pe hîrtie, scrisoare recomandată și confirmare de primire. Pasul doi e să vorbești cu un jurist specializat în legea drepturilor de autor.

  10. Radu: seremi e un fost coleg de curs, ma mir ca are atitudinea asta atat de nepasatoare…

    Despre cei de la ziar: am luat legatura telefonic cu unul din cei 3 redactori-sefi de-acolo, am vorbit destul de civilizat cu omul, in urma discutiei i-am trimis si un mail cu detaliile trebii respective, si a ramas sa ma contacteze el, cu o propunere de rezolvare a incidentului… a ramas ca ma contacteaza intr-o ora si ceva – ora expirata de vreo ora si ceva – dar am zis sa mai astept 1-2 zile, poate or fi de buna-credinta totusi oamenii, nu?

  11. seremi

    Eros, frana 🙂 Nu o lua asa de personal , iti spuneam doar cum e treaba cu drepturile de autor si de faptul ca e cam greu sa te iei cu o redactie. Au si eu oameni in spate .

    Atitudinea nu e nepasatoare si chiar daca ar fi fost nu ti-ai pierdut casa sau altceva e o poza.

    @Radu-Mihail Obadă : Nu ai citit tot cred, ideea e ca-mi pasa de legi , deasta spuneam ca daca copy pe ele nu se atinge nici dracu . Sau poate doar el.

    Eu asta latru aici ca ar trebui sa se bucure , inseamna ca a fost o poza buna 🙂 Si Wtf de ce nu , incearca si ce ai inceput sa vezi cum cedeaza oamenii .

    S-a inteles gresit 🙁

  12. Seremi, nu prea cunosti cazuri de genul asta si nici legislatia, eh?
    Eros are dreptate – nu trebuie sa puna nici un copyright pe poza (sub poza, langa poza, etc.) ca sa atraga atentia astora care “imprumuta” imagini de pe net.
    Faptul ca tratezi cu asa naivitate subiectul dovedeste ca nu prea reusesti sa iti dai seama nici de gravitatea faptei redactiei, nici de valoarea unei imagini si nici de ideea problemei.

    Din pacate din cauza oamenilor ca tine inca se mai intampla lucruri de genul asta… incepatori care spun “las’ ca nu mi-a furat masina, e doar o poza” sau “ce bine, m-au remarcat astia de la ziar”. Pana la urma nu imi pare atat de rau ca ti se vor fura fotografiile (la un moment dat) si tu vei fi fericit ca ai fost remarcat, ci de faptul ca nu poti sa constientizezi ca imaginile pe care le faci (bune, rele) reprezinta munca ta si prin atitudinea asta nu numai te devalorizezi pe tine ca fotograf ci si incurajezi devalorizarea fotografiei in general.

    Anyway, Eros, daca ai de gand sa faci ceva serios ia legatura cu un avocat. Pana la urma este incalcare a legii drepturilor de autor si tu poti beneficia de o despagubire.

    Bafta,
    Eugen

  13. seremi

    LEGE nr.8 din 14 martie 1996
    privind dreptul de autor şi drepturile conexe

    Extrase:

    CAPITOLUL X
    Operele de artă plastică, de arhitectură şi fotografice

    *(3) Pe toate exemplarele trebuie să figureze numele ori pseudonimul autorului sau orice alt semn convenit care să permită identificarea acestuia

    *2) Când opera a fost adusă la cunoştinţă publică sub formă anonimă sau sub un pseudonim care nu permite identificarea autorului, dreptul de autor se exercită de către persoana fizică sau juridică ce o face publică

    Oricum legea e cu dus si intors . Bai fratilor dati in mine aiurea eu incerc sa-ti spun ce cazuri am mai intalnit si la ce poti sa te astepti.

    Iar inainte sa-ti iei un avocat (cheltuiala) fa o consultatie si intreaba de cazuri asemanatoare .

    Rai sunteti sa dea dreq 🙂

  14. Seremi: ok, am inteles, tie iti pasa, doar ca iti e mai comod sa NU iei atitudine (intr-un fel, de inteles – traim in romania…). Dar faza interesanta e ca Romania e asa cum e SI pentru ca tuturor ne e jena sa ne cerem drepturile, si prin urmare toti hotii se simt caldutz si comod, nefiind amenintati de nicaieri. Deci – mai mult curaj, mai mult simt civic! 🙂

    Eugen: iti raspund in parte cu ce i-am scris si lui seremi. In plus, nu pot decat sa fiu de acord cu tine: ok, frate, ma simt magulit ca ti-a placut poza mea, dar maguleala mea nu e moneda de schimb. Daca ma duc la piatza si-mi place o piersica mare si pufoasa, nu o sa mi-o dea nimeni pe gratis doar pentru ca i-am laudat puful…

    si din nou,
    Seremi: hai ca te iertam de data asta, daca promiti sa fii mai rau, mai “la varice” acolo unde trebuie: la hotzi, nu la criticat pozele colegilor de curs, fara sa ne arati nici una de-a ta.

    referitor la numele autorului: acesta este trecut destul de clar pe Picasa, mi-am ales un pseudonim identic cu numele meu, mai clar de-atat nu cred ca se putea… deci drepturile asupra pozelor imi raman mie, nu lui Google.

    M-am interesat. Exista cazuri similare. Un fotograf roman a castigat 5000 EUR dintr-un astfel de caz. Deci, in cazul de fatza, daca Gardianul continua sa ma ignore, ma pot ambitiona foarte lejer.

    Cat despre avocati – am deja o colaborare cu o casa importanta de avocatura, cu care deja am reluat legatura si care deja studiaza problema. Daca se va ajunge acolo (desi NU vreau asta, nu-s procesoman), n-o sa-mi fie rusine sa ma implic mai mult.

  15. seremi

    1. Nu ti-am criticat poza , arata-mi unde am scris ceva legat de calitatea pozei ?

    2.Este trecut in Picasa numele , legea spune ca pe poza , iar autorul nu devine Google ci “cel care o publica” Gardianul

    3.Baga mare un 5000 de ce nu, conform spuselor tale hotii trebuie sa plateasca.

  16. seremi (LOL deja o dam in flame):

    1. tuturor de la curs ne-ai criticat pozele (nu ma refeream la poza asta, ci la activitatea grupului de la cursul foto), desi nimeni nu ti-a vazut vreodata pozele tale… 🙂

    2. ordinea publicarii e asa: eu > google > gardianul. gardianul nu mi se pare deloc primul aici…

    3. vad eu cum evolueaza treaba 🙂

  17. seremi

    A, ti-ai adus tu aminte aici de ce te rodea sau cum ? Nu facea subiectul conversatiei , vorbim si de chestia aia daca vrei. Deschide alt subiect si stau pe blog-ul tau cu placere.

    In cazul tau autor se facea Gardianul cu ei practic ne Luptam google e intermediar in cazul asta .

    Succes , astept vesti si sper sa-ti iei un Mark III (Ce vorbeam noi ) ;))

  18. ooof mai Eros, oof…

    este atata vehementa si revolta in tonul tau incat concluziile zboara catre polemici de nuanta si reactii la felul in care pui problema si nu neaparat la subiect

    furt(aka ciordeles) = insusirea bunului altuia
    nu zice nicaieri ca nu ai facut tu poza
    fireste ca trebuiau sa-ti ceara acordul intr-un mail si tu ai fi fost flatat si bucuros sa ii lasi sa o foloseasca
    cred ca asta ar trebui sa le comunici lor. nu ca-s de cacat si cei mai mari ciorditori desi se doresc raspandacu dreptatii.
    daca ai fi jurnalist te-as lauda. dar esti un tip care are ceva de oferit oamenilor. fa-o… parinteste.

  19. Mereu m-am considerat cea mai optimista persoana. La absolut orice mi se intampla rau (ar zice unii), eu vad avantajele. Si asa a fost si cand am auzit ca diversi s-au autointitulat autorii unor fotografii d-alea mele. Evident, nu e foarte placut, dar inseamna ca le-au placut. Si cred ca nimic nu e mai fain decat sentimentul pe care il ai, totusi, cand vezi o fotografie parca trasa la xerox dupa a ta, stiind ca autorul copiei a vazut poza ta intai.

    Stiu multa lume care s-a trezit cu fotografii (bune…) publicate de altii prin ziare, reviste, afise etc. Si toti cei care au incercat sa rezolve problema fara scandal d-aiurea au reusit sa-si ia bani frumosi pe fotografii.

    Nu sunt nici de acord cu seremi, ca ce e pe net e a tuturor, dar nici sa nu exageram, cum spuneau unii ca daca e publicata o fotografie de-a ta pe alt site, cu numele tau dedesupt, tot e furt.

    Is putin offtopic, dar…

  20. Seremi

    Inutza,

    Ma bucur ca esti foarte optimista , probabil Influenta Limbajului Pozitiv a lui J. Walter te-a prins si pe tine. Si eu sunt la fel.

    Nu am spus ca tot ce e pe net e al tuturor, nu tot decat tot ce nu are drepturi de autor sau specificatii .

  21. tudor:
    – omisiunea voita e un tip de minciuna.
    – oricat de mica si ignobila ar fi, fapta celor de la gardianul tot furt se cheama. e drept ca daca furi un coltz de paine vei primi mai multa intelegere decat daca furi o masina de lux. dar fapta, in sine, tot furt se cheama, oricum ai da-o la ocolit.
    – nu m-am apucat sa-i fac ciorditori inainte de a vorbi cu ei si de a incerca sa le explic ca nu e corect ce-au facut. telefonic. si, desi in limita civilitatii, mi s-a raspuns in 2 peri, pe un ton arogant, mi s-a promis un closure care evident ca n-a mai venit.
    – am poze de-ale mele folosite de alti amici, fara sa le cer macar un multumesc – conditia a fost sa stiu si eu, sa-mi ceara voie. pe care-am acordata cu inima calda. deci pot si asa. dar cu cine merita. sa nu stricam orzul pe gashte

  22. inutza:
    esti un monument de optimism. vine de la tineretea asta a ta, interioiara si exterioara. stiu, si e bine ca esti asa.
    cei de la casa studentilor m-au rugat sa ma duc la un spectacol de-acolo, sa le fac poze. m-am executat cu drag, mai mult le-am dat toate pozele sa le publice cum vor ei. stiu si eu sa ma bucur cand pozele mele sunt apreciate de altii. dar, repet, am o mica jena la bataturi, si nu-mi place – cum nu-i place nimanui – sa fiu calcat pe ele…
    in alta ordine de idei – tu cand mai produci oarece fotografii calitativ superioare, cum stim noi ca poti dar ca ti-e lene? :p

  23. seremi:
    Ca sa lamurim treaba cu nota de copyright: pe toate paginile de pe Picasa exista un Copyright notice. Deci scuza cu “pozele nu erau marcate” nu tine. Nu trebuie sa scriu pe fiecare poza ca are copyright – e suficient sa scriu undeva in site o treaba care sa acopere tot contentul. Iar in termenii si conditiile Picasa scrie clar ca tot copyrightul pentru tot Contentul (chestii publicate de useri) de pe Picasa apartine userilor care l-au publicat

  24. ag.pr.Garcea

    ‘Seara!
    Schimbati dom’le numele asta Gardianul, acum se cheama “Politistul Comunitar”. Asa puteti pune mana pe poze de pe tot netul sa le publicati, c-asa vrea bastonul vostru.
    Apropo, ati DOWNLOADAT materiale protejate de copyright de pe Picasa? Vaaaai de mine….

  25. Sue their asses 😀

  26. “- nu m-am apucat sa-i fac ciorditori inainte de a vorbi cu ei si de a incerca sa le explic ca nu e corect ce-au facut. telefonic. si, desi in limita civilitatii, mi s-a raspuns in 2 peri, pe un ton arogant, mi s-a promis un closure care evident ca n-a mai venit.”

    Pai spune tati asa de la bun inceput. Conteaza.

    Cat despre chestiile astea cu datul in judecata… ce sa zic. Exista dreptate si nedreptate. Nu ai ce sume importante sa ceri pe o poza de la gardianul. Poti doar sa dovedesti ca ai dreptate. Insa merita? Daca nici oamenii cu cap nu au Dumnezeu… Ma intreb ce pretentii mai avem de la gloata.

  27. Petru: da, m-am vazut cu avocatul, sper zilele astea sa-i dam drumul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *