Copyright © Omul de pe strada?

[ Pentru cine a deschis browserul mai tarziu, de o saptamana nu-mi trece si ma tot laud ca mi-am luat, dupa o viatza de asteptare, aparat de pozat. ]

Acu’ a venit vremea sa incep sa invatz din regulile meseriei. Urmeaza intrebarea:

“Am voie sa fotografiez oameni pe strada? Am voie sa pun pozele respective online?”

Multi zic ca n-as avea voie, ca nu stii de unde poate sari iepurele cu avocatzi. Dar sincer nu-i inteleg: atata vreme cat esti pe domeniu public (strada, carciuma, teatru, metrou etc – toate locurile unde, sub umbrela denumirii de “loc public”, nu ai voie sa fumezi, de pilda) iti asumi calitatea de “public”, nu? Daca pe tine nu te deranjeaza sa te scarpini in nas in mijlocul orasului, de ce te-ar deranja daca eu te-as fotografia, chiar si (co)incidental, in timp ce pozam de fapt cu totul altceva iar tu te-ai nimerit in cadru?

Nu pricep: daca interdictiile de genul “fumatul interzis – loc public” sunt atat de venerate si de respectate (cel putin in teorie), atunci de ce fotografiatul in acele locuri ar fi interzis? Televiziunile cer permisiunea miilor de oameni prinsi in cadru de a-i filma si de a-i difuza? Don’t think so…

Mai mult chiar: domeniul public, prin reprezentantii sai administrativi, se da timid uneori: e vorba de locurile marcate explicit cu semnul “fotografiatul interzis” (in preajma unitatilor militare, de pilda). OK, acolo exista o regula, exista un semn clar, si ma conformez: pun aparatul deoparte in zonele alea. Dar in rest…? Unde scrie ca n-am voie sa pozez decat copaci cu veveritze?

Comments (14)

  1. ai voie…. nu avem oricum legislatie care sa interzica acest lucru.. ..sau poate nu stiu eu. Fa poze mane ,mai ales ca vine vara.. VREM POZE PE STRAND:)) glumesc acum 🙂 sau nu ….

  2. tudor

    Poti sa fotografiezi pe strada. Dar nu in magazine, metrou, restaurante etc, daca nu ai acordul alora. Alea nu mai sunt locuri publice.

  3. alex: sper doar sa nu ies sifonat din diverse surse gen “meltean feroc-gelos” LOL (btw, anul asta nu-mi mai permit, dar ce bine mi-ar prinde si un obiectiv “tele” pentru asta… 😉 )

    tudor: daca-s locuri publice, atunci de ce nu ai voie sa fumezi in ele?

  4. Scriam eu ceva aici ceva de bun simt. Mie mi-e rusine sa pozez oameni fara sa le cer voie, desi sunt de parere ca poza fara om nu e poza (fotografie, ma rog). Poate cuiva i se pare ca arata oribil si chiar nu vrea sa mai apara si pe senzorul camerei, apoi pe tot netul. Ce sa faca saracul om, sa stea doar in casa ca in rest este domeniu public pana la alta casa?

    De obicei cand vreau sa fac poze prin gari, pe la spitale 😀 & stuff, ma duc la primul om care pare de pe acolo si incep sa ma explic. Dar nu incep niciodata sa fac poze inainte sa intreb. Acelasi loc, acelasi om (cu memorie cam proasta), cand m-a vazut pozand undeva m-a dat imediat afara, cand m-am dus si l-am rugat frumos sa ma lase, m-a lasat. Nu e general valabil.

    Acum, cand o sa mi se ceara sa sterg pozele dupa ce le-am facut si o sa apara cineva sa comenteze ca de ce fac poze acolo, ca, frate, nu e voie, o sa-l bag in mama lui si o sa plec, ca na, nu scria pe nicaieri ce si cum (asta pentru ca nu trag in locuri unde scrie ca fotografiatul este interzis).

  5. inutza – inainte de toate: bun venit p’aciulishika 😉

    doi la mana: cat se poate de acord cu faza cu cerutul voie – doar ca asta, in general, tine mult de context. adica de respectul / distantza pe care ti le impun contextul / persoanele respective. zi-i “respect selectiv”, zi-i cum vrei tu, ideea e ca pe baza criteriului astuia imi pot filtra cat de cat cererile de permisiune, fara probleme.

    Intrebarea mea era legata si de alt aspect – cel legal – de asta stim ceva?

  6. Eros: Locurile publice nu sunt locuri in care poti sa faci orice. Poti sa faci orice cata vreme nu ii deranjezi pe ceilalti. Poti sa fumezi, sa faci poze nud, sa vorbesti cu p si cu m si cu f acasica. La locu public… probabil ca nu ti-ar da voie sa faci nici poze sau sa filmezi fara acordul cuiva… dar atunci unde s-ar mai face televiziune si fotografie?
    Inutza sais: atunci ne-am apuca de pictura!

  7. tudor: asta ma mira si pe mine, subiectul pozelor in public… adica puii mei, cred c-ar trebui sa fie o limita legala – peste 5 persoane, nu mai ceri voie LOL

  8. tudor

    Adicacucat suntem mai multi, cu atat contam mai putin. hm.. asta cam asa e

  9. tudor: da, principiul piramidei, nu-mi spune c-ar fi nou pentru tine LOL

  10. Din câte am citit eu, când m-a interesat în mod deosebit, am priceput ca legea spune ca ai voie sa pozezi orice. Dar nu ai voie sa publici nimic fara acordul pozatului (omului pozat, adica, bai). Adica nu ai voie sa-l pui pe net. Te poate da oricând în judecata. Dar nu te da nimeni, asa ca poti sa-i pui linistit pe net. A, poti sa-i pui linistit si pe cei care sunt de profesie model, ca e legal.

  11. tudor

    adica daca pozezi o mineriada fara acord scris de la fiecare ortac ai cam pus-o, right?

  12. Da, sa ne traiasca PCR-ul!

  13. Farfuridi: Pe respectabila madam Trahanache am vazut-o iesind de la Catavencu tot astazi pe la unsprezece, când ma-ntorceam din târg… Eu, am n-am clienti acasa, la unsprezece fix ma-ntorc din târg…

    Brânzovenescu: Nu-nteleg.

    Eros: nici eu nu-nteleg. Televiziunile, jurnalistii in general, au “licence to shoot and print”? Ei nu mai cer voie nimanui. Cat despre paparazzi ce sa mai zic…

  14. tudor

    Nu stiu daca e chiar asa. Uita-te la “Iubitzi(pe la spate) in dragoste”. Nu le arata la totzi fetzele. Adicatelea daca te inervezi… poti face scandal si astora.
    Numai ca noi nu prea le aveam pe astea cu dat in judecata.
    Noi si cand platim asigurari le consideram TAXE.
    Putini sunt cei care isi urmaresc pana la capat drepturile de despagubire cand se intampla ceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *