Vine IKEA!

Acum cateva seri am avut ocazia sa lecturez catalogul viitorului magazin IKEA din Bucuresti.

Si cum, anul trecut in vara, am avut okazia sa imi petrec o zi intreaga intr-un magazin IKEA din Vest, am retinut o serie de preturi pentru niste articole – fie de referinta, fie interesante in mod direct pentru mine.

Concluzia: preturile care vor fi practicate in romania rezulta la o paritate RON/EUR de fix 4/1 (fata de 3.3771/1 cat e azi pe BNR, de pilda) (repet, prin prisma celor doua experiente de mai sus) (deci DA, vor fi mai scumpe decat in Vest. Dar o sa vedeti cat de ieftine o sa fie raportat la alti mamuti locali…)

Pe blog la Zoso e deja in curs de desfasurare un mic flame pe tema IKEA… Am cetit ce-a scris trupa acolo, si sincer m-au cam speriat reactiile unora dintre cititori, care denota inca o mentalitate mura’n-gurista fantastica, si un simt al carcotelii poate un pic mai acut decat ar fi sanatos.

Hai sa numaram niste PRO si CONTRA IKEA:

Contra:
1. Sunt straini (no shit, Sherlok)
2. Nu asigura transportul mobilei (IKEA nu face asta nicaieri in lume, decat prin colaborari cu alte firme, ca serviciu suplimentar)
3. Sunt departe de oras (just… Cum ar fi sa fi inchiriat un spatiu in Unirii? Cam cat ar fi costat atunci produsele lor?)
4. Au o gama de produse elegante, dar prea facile tuturor manelishtilor shi capshunarilor – MARE PACAT intr-adevar. Serios.
5. Se vor genera niste ambuscade de-a dreptul periculoase in primele lui in magazinul cu pricina, respectiv pe shoseaua care duce acolo. (Romanul inca gandeste ca la coada la lapte, ca daca nu esti primul, nu mai apuci. Calmati-va, oameni buni, n-o sa se inchida dupa o saptamana, oamenii sunt aici ca sa vanda, nu sa inchida)

Pro:
1. Romanul va incepe in sfarsit sa invete ce inseamna bun-gust, eleganta, simplitate
2. Romanul va incepe in sfarsit sa inteleaga ca pana acum a platit niste preturi NESIMTITE la producatorii interni
3. Marii producatori bashtinoshi fie vor da faliment in cativa ani, fie se vor gandi de 2 ori inainte de a mai inainta preturi caraghios de nesimtit de mari
4. Vom avea la indemana mobila si accesorii FAINE si COOL, si mai ales ACCESIBILE.

Exista tot felul de voci si guri rele sau bune care spun ca mobilele IKEA n-ar avea calitatea atat de ridicata in slavi a oricarui produs in Vest. Nici nu se doreste asta. IKEA se adreseaza unei anumite varste, unui anumit spirit (NU fabulos, doar tanar si cu aripi largi). Nu se adreseaza unui mosh care sa vrea sa-si lase moshtenire mobilele prafuite. Nu sunt facute sa reziste un life-time. Sunt facute sa-ti incante ochiul si sa-ti improspateze casa. Sunt facute sa-ti iei in fiecare an cate ceva nou si frumos. Or, notiunea asta e inca departe de mentalitatea romanului de rand, de genul “bai, oi fi dand eu jumate din bani pe asta, dar macar sa stiu ca nu mai cheltui nimic pe mobila 50 de ani de-acum incolo”. Dragi Romani, epoca aceea a trecut! S-a chemat Comunism! Reveniti-va!

Concluzia mea personala: Ikea, bine ati venit, dragilor. Sper ca post-ul asta sa va faca cat mai multa reclama. Pe fatza. Imi sunteti dragi si va astept demult 🙂

Previous Post

Next Post

Comments (4)

  1. Hmmm! IKEA ofera produse de un design modern, culori frumoase atragatoare si daca iti doreste inima poti sa mobilezi o camera intreaga doar cu produsele IKEA! (eu am patul) :). Oricum daca te-ai duce in afara si cauti aceleasi tip de produs,… le gasesti insa la preturi mult mai ridicate. IKEA offera niste preturi destul de accesibile pentru cei din afara insa pentru romani cred ca e prea mult! Ceea ce este rau e, ca generalitatea produselor lor se fac din lemn presat si nu din lemn dur. De asta si preturile modice! Oricum eu sunt PRO pentru ca mai frumos un lemn culoarea “laptelui stricat” decat “mobila de bucatarie (stagionala de 10 ani) din magazinul Mobila din Suceava ;). SALVE!

  2. Alex, piata Romaneasca a mobilei e SATURATA oricum de produse din PAL (placi din aschii lemnoase) sau din MDF (medium density fiber). Daca IKEA venea peste o piata dominata de produse din lemn solid, era cu totul alta discutie, dar asa…

  3. Probabil mie mi-a ramas in minte umila mobila de bucatarie din vitrina magazinului de mobile Mobila din Suceava. Acea mobila care avea vitrina pentru farfurii fara sticla… atunci optez pt. diferenta in stil si eleganta.

  4. trutia

    where are you in bucharest, i.e. your address?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *